העוגה שקעה? נפלה? מדוע זה קרה? ואיך למנוע זאת? אנחנו כאן כדי לעשות סדר.
עוגה שנפלה באפייה יכולה להרוס את היום.
לאחר שהשקעתם בהכנות, בהקצפה, בעירבול ובהמתנה, כל שנותר הוא לצפות לעוגה שתצא מרשימה ומדהימה.
אבל, לפעמים זה פשוט לא קורה. אין אופה שלא "זכה" להוציא עוגה מהתנור שתהום פעורה במרכזה.
ידוע שעוגות נופלות מסיבות שונות ומגוונות.אך עם מעט ידע באפייה, תוכלו להבין את הסיבות הנפוצות אשר גורמות לנפילת העוגה וללמוד כיצד לאפות את העוגה המרשימה הבאה.
הסיבות לנפילת עוגה יכולות להתרחש החל משלב הכנת הבלילה ועד שלב אפיית העוגה בתנור.
ההבנה כיצד להימנע מתקלות אלו חיונית לאפיית העוגה המושלמת.
אז מדוע עוגות נופלות וכיצד ניתן ולמנוע אפיית עוגות לא מוצלחות ?
פחות מדי לחות או יותר מדי לחות.
אם העוגה לא מספיק לחה, סיכוי גבוה שהיא תשקע במרכזה. מצד שני אם העוגה יותר מדי לחה היא תעלה מהר מדי ואז תשקע כשתתקרר.לחות נוספת יכולה להמצא באופן טבעי במרכיבים כמו קמח – מרכיב שיגרום לעוגות לעלות במהירות ואז לקרוס במהלך תהליך האפייה.
- אז מה ניתן לעשות בנוגע לזה? אחסנו את החומרים היבשים במקרר כדי שיישארו יבשים.
תכנון לקוי
טמפרטורת תנור שגויה
- העוגה קורסת פנימה? יתכן שהתנור אשם.
גם אם הטמפרטורה מוגדרת כראוי, אין זה אומר בהכרח שזו הטמפרטורה בפועל בתנור.
יש לבדוק את התנור מדי פעם בעזרת מדחום עמיד בחום בכדי לוודא כי טמפרטורת התנור מדויקת. - הערה: רוב העוגות נאפות בצורה אופטימלית בטמפרטורה של 180 מעלות. אם במתכון הטמפרטורה גבוהה או נמוכה מ- 180 מעלות,זה אמור להדליק לכם נורה.
חוסר אפייה
- העוגה שאפיתם אולי נראית מרשימה וזהובה מלמעלה.
אבל, כשהוצאתם אותה מהתנור היא שקעה והפכה לגומי באמצע. אין ספק שלא אפיתם מספיק זמן. - אל תסתפקו ברמזים חזותיים כדי להבין אם העוגה אפויה היטב. פשוט הכניסו שיפוד עץ במספר מקומות בעוגה והוציאו. אם השיפוד יוצא נקי ויבש, פירוש הדבר שהעוגה אפויה במלואה.
אין מספיק אמולסיה
- המונח רק נשמע מסובך מדובר בעיקר בשילוב וקישור של שני חומרים שבדרך הטבע כלל לא היו דבקים: למשל שומן ומים . נקרא גם "תחליב", על מנת שהאימולסיה (במקרה שלנו איחוד בין שומן למים) לא תתפרק. המיקסר מאפשר לנו בצורה מכנית לבצע את האימולסיה, לכן חשוב מאוד להגביר את פעולת המיקסר אחרי כל הכנסה של ביצה. (במקרה שלנו חלמון הביצה הוא מרכיב מתחלב).
טמפרטורת חומרי הגלם
- ביצים קרות לא מתמזגות היטב עם מרכיבים אחרים ויכולים לגרום לכיסי אוויר בתוך הבלילה דבר שיגרום לעוגה שלכם להתמוטט.ולכן יש להשתמש בביצים בטמפרטורת החדר.
- מומלץ להביא את חומרי הגלם לטמפרטורת החדר לפני הערבוב וזאת מכיוון שחומרי הגלם יתערבבו טוב יותר בטמפרטורה לא קרה.
- בנוסף, חמאה בטמפרטורת החדר היא אידיאלית למיזוג. אם היא קרה מדי היא לא תשתלב עם שאר המרכיבים, אם היא חמה מדי החמאה תתפרק ותגרום למרקם של העוגה להשתנות.
סודה ואבקת אפייה
- יש למדוד בזהירות מכיוון שהוספת כמות מעבר לרצוי תגרום להתפתחות של אוויר רב בעוגה ותביא למבנה מוחלש.
- יש להוסיף בדייקנות את הסודה לשתיה ולא להתבלבל, קל מאוד לטעות ולהוסיף כף במקום כפית,פעולה שעשויה להסתיים בעוגה שעולה במהירות בתנור ואז נופלת באופן טרגי.
- יש לוודא כי לא פג תוקפה של אבקת האפייה. אם כן, פעולת הוספת האויר לבלילה – לא תתבצע. אפשר לבדוק שאבקת האפייה בתוקף על ידי הוספת חצי כפית לחצי כוס מים חמים, אם היא מבעבעת מיד זה מעיד על טריות אם היא קצת מבעבעת זרקו אותה לפח.
- היחס בין קמח לאבקת אפייה הינו: לכל כוס קמח יש להוסיף בין 1-1.5 כפיות של אבקת אפייה.
לסיכום, גם אם קורות טעויות באפייה, אל תוותרו. האפייה מצריכה ניסיון, וגם קונדיטורים לעתים נופלים בה, אך ככל שתנסו כך תצליחו. אם תקפידו על על כמה כללים: כמויות מדויקות, לחות מדוייקת, טמפרטורות נכונות ואל תדלגו על שלבי המתכון, האפייה שלכם תצליח.
שיהיה בהצלחה ובתיאבון!